top of page
Anchor 1
me 2_edited.jpg

SEO για eshop: Απλές λύσεις που φέρνουν αποτελέσματα

SEO για eshop: Βελτιστοποιήστε περιγραφές, δημιουργήστε φιλικά URL και οργανώστε σωστά τις επικεφαλίδες σας για υψηλή κατάταξη και αύξηση ορατότητας.

Ρωτήστε τον Βλαδίμηρο

Casual Meeting

Οι στόχοι μου για εσάς:

Να αξιοποιήσετε τις online ευκαιρίες του κλάδου σας.

Να προσεγγίσετε περισσότερους πελάτες.

Να αποκτήσετε μια ιστοσελίδα που ξεχωρίζει.

Να αναπτύξετε την επιχείρησή σας με στρατηγική.

Βελτιστοποίηση περιγραφών προϊόντων για καλύτερο SEO

Η δημιουργία βελτιωμένων περιγραφών προϊόντων δεν είναι απλώς μια «δουλειά ρουτίνας» για ένα eshop· είναι ίσως ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία για την ενίσχυση της SEO στρατηγικής σας και –το πιο σημαντικό– για τη σύνδεση με τους πελάτες σας. Μια καλοφτιαγμένη περιγραφή δεν εξυπηρετεί μόνο το προφανές, δηλαδή να εξηγήσει το προϊόν. Είναι κι εκείνο το μικρό «παράθυρο» που ανοίγετε προς τον πελάτη, δίνοντάς του μια πρώτη γεύση του γιατί αυτό που προσφέρετε αξίζει την προσοχή του.

Πριν καν ξεκινήσετε να γράφετε, σκεφτείτε: Τι πραγματικά ψάχνει ο άνθρωπος που θα σταθεί μπροστά σε αυτό το προϊόν; Ποιες αμφιβολίες μπορεί να έχει; Ποιες είναι οι ανάγκες, οι προσδοκίες, οι ανησυχίες του; Γιατί, αν το καλοσκεφτείτε, το κλειδί δεν είναι να βρείτε γενικά «τις σωστές λέξεις», αλλά πώς θα μιλήσετε άμεσα στη δική του πραγματικότητα. (Σκεφτείτε μια περιγραφή π.χ. για έναν χειροποίητο καναπέ: άλλο ύφος θα έχει αν απευθύνεστε σε νέους που μόλις ξεκινούν να στήνουν το πρώτο τους σπίτι κι άλλο αν ο πελάτης σας είναι κάποιος που αναζητά πολυτέλεια και αντοχή για τη βίλα του.)

Εδώ είναι που το λιτότητα βοηθάει. Κρατήστε τη γλώσσα καθαρή και απλή. Δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσετε με εξεζητημένη ορολογία (εκτός κι αν το προϊόν σας απευθύνεται σε ειδικό κοινό που καταλαβαίνει αυτή τη λεπτομέρεια). Για παράδειγμα, αντί να πείτε generic πράγματα όπως «πολυλειτουργικός σχεδιασμός», εξηγήστε με ανθρώπινο τρόπο πώς κάτι λειτουργεί πραγματικά: «Αυτή η κατσαρόλα δεν είναι μόνο ανθεκτική· χάρη στην επίστρωσή της, θα γλιτώσετε χρόνο στο καθάρισμα – ιδανική μετά από πολυάσχολες ημέρες που το τελευταίο που θέλετε είναι να τρίβετε καμένα υπολείμματα».

Και για να μιλήσουμε λίγο για SEO τώρα (γιατί προφανώς αυτό μας καίει εξίσου): τα keywords είναι χρήσιμα μεν, αλλά δεν είναι το επίκεντρο της περιγραφής. Είναι εκεί διακριτικά, σχεδόν αόρατα, δεμένα φυσικά στη ροή του κειμένου. Η υπερβολική χρήση τους μοιάζει σαν να φωνάζετε «Εδώ είμαι! Δείτε με!» και το πιο πιθανό είναι να ξενίσει τόσο τους ανθρώπους όσο και τις μηχανές αναζήτησης. Εστιάστε στο να δώσετε περιεχόμενο που ακούγεται αληθινά χρήσιμο. Μην γράφετε «κενά λόγια» απλώς για να γεμίσετε χώρο.

Επίσης, ποτέ – και το τονίζω αυτό – μην πέφτετε στην παγίδα του copy-paste. Ξέρω, είναι δελεαστικό όταν έχετε εκατοντάδες προϊόντα. Αλλά αν η περιγραφή του ζευγαριού μαύρων μποτών σας μοιάζει σχεδόν ίδια με αυτήν του καφέ χρώματος, ο πελάτης θα το καταλάβει. Και όχι μόνο αυτό. Η Google έχει γίνει εξαιρετικά αυστηρή με το διπλότυπο περιεχόμενο, οπότε είναι πιθανό να κάνετε ζημιά στο SEO σας.

Α, και κάτι τελευταίο – που συχνά υποτιμάται. Οι λεπτομέρειες! Ναι, μπορεί να θεωρείτε «προφανές» ότι κάποιος καταλαβαίνει το μέγεθος μιας τσάντας ή αν ένα τραπεζάκι είναι ξύλινο, αλλά μην το αφήνετε στην τύχη. Αναφέρετε τις διαστάσεις, τα υλικά, τις ενδεχόμενες χρήσεις (ακόμα και το αν χρειάζεται συναρμολόγηση). Ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν διστακτικό αγοραστή και σε μια ολοκληρωμένη πώληση.

Στο τέλος της ημέρας, μια καλή περιγραφή είναι ένα εργαλείο σύνδεσης – όχι μόνο με τις μηχανές αναζήτησης, αλλά και με τον ίδιο τον άνθρωπο που βλέπει το προϊόν σας. Επενδύστε χρόνο, δοκιμάστε διαφορετικές προσεγγίσεις, και, το βασικότερο, θυμηθείτε πως γράφετε για ανθρώπους. Η τεχνολογία βοηθάει στις λεπτομέρειες, αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος βρίσκεται στις ιστορίες και στον τρόπο που επικοινωνείτε με φυσικότητα και ειλικρίνεια.

Δημιουργία φιλικών URL για αύξηση ορατότητας

Η δημιουργία φιλικών URL είναι ένα από εκείνα τα μικρά, αλλά εξαιρετικά ουσιαστικά “τρικ” στη βελτιστοποίηση ενός eshop που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά – και όχι απλώς για τις μηχανές αναζήτησης, αλλά και για τους ίδιους τους επισκέπτες σας. Σκεφτείτε το εξής: ποιο URL προτιμάτε να δείτε όταν ψάχνετε κάτι στο διαδίκτυο; Ένα δυσνόητο όπως “eshop.gr/p1234x$”, που μοιάζει περισσότερο με μυστικός κωδικός, ή ένα κατανοητό “eshop.gr/ανδρικά-παπούτσια” που σας λέει αμέσως και ξεκάθαρα τι θα βρείτε εκεί; Η απάντηση είναι προφανής.

Στην πράξη, ένα φιλικό URL δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία σύντομη και ξεκάθαρη διεύθυνση που περιγράφει με ακρίβεια το περιεχόμενο της σελίδας. Και το “μυστικό συστατικό” της επιτυχίας του δεν βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι οι χρήστες το βρίσκουν πιο εύκολο στην κατανόηση (και πιο αξιόπιστο ενδεχομένως), αλλά και στο ότι οι μηχανές αναζήτησης εκτιμούν τέτοιου είδους σαφήνεια. Με απλά λόγια, βοηθάτε τόσο τα bots της Google (και τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης) να καταλάβουν το περιεχόμενό σας, όσο και το κοινό σας να αποφασίσει αν αυτό που βλέπει ταιριάζει στις ανάγκες του.

Πάρτε για παράδειγμα κάποιον που αναζητά online ένα ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο. Ένα URL όπως “eshop.gr/ανδρικά-παπούτσια-για-τρέξιμο” όχι μόνο κερδίζει τις εντυπώσεις, αλλά ενισχύει και τις πιθανότητες να εμφανιστεί η σελίδα σας ψηλότερα στα αποτελέσματα μιας σχετικής αναζήτησης. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, στην εποχή που ζούμε, αυτό το “ψηλότερα” σημαίνει ταυτόχρονα “βλέπομαι”, αλλά και “πουλάω”.

Τώρα, πριν βιαστείτε να αλλάξετε όλα σας τα URL με ενθουσιασμό, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη. Πρώτον, κάθε URL πρέπει να είναι μοναδικό – αποφύγετε την υπερβολική χρήση γενικών όρων που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση τόσο στους χρήστες όσο και στη δομή του eshop σας. Δεύτερον, κρατήστε τα URLs όσο πιο απλά και σύντομα γίνεται (χωρίς όμως να θυσιάσετε τη σαφήνεια). Δεν υπάρχει λόγος να συμπεριλάβετε λέξεις που δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική πληροφορία – εδώ η φράση “less is more” ισχύει απόλυτα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο – ειδικά αν η αγορά-στόχος σας είναι ελληνόφωνη – είναι η χρήση της ελληνικής γλώσσας στα URL. Παρόλο που συχνά βλέπουμε την τάση να χρησιμοποιούνται μόνο λατινικοί χαρακτήρες για να “γλιτώσουμε” πιθανές δυσκολίες με τις κωδικοποιήσεις, η αλήθεια είναι ότι τα ελληνικά URLs όχι μόνο είναι πιο ελκυστικά για το ελληνικό κοινό, αλλά και πλήρως αναγνωρίσιμα από τις μηχανές αναζήτησης. Φυσικά, φροντίστε να αποφεύγετε τα τονισμένα γράμματα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργήσουν περιττά εμπόδια.

Τέλος, να θυμάστε πως ένα καλά σχεδιασμένο URL είναι κάτι παραπάνω από μια τεχνική τακτική SEO. Είναι μια μικρή, αλλά ουσιαστική λεπτομέρεια που μπορεί να προσθέσει συνοχή στη γενικότερη εμπειρία του χρήστη κατά την πλοήγησή του στο eshop σας. Στην ουσία, πρόκειται για μικρές “πινελιές” που δείχνουν ότι έχετε επενδύσει στη λεπτομέρεια και στο “ταξίδι” του πελάτη σας μέσα στην ιστοσελίδα σας.

Για το τέλος – προσωπική συμβουλή: αν είστε ακόμα στις αρχές και χτίζετε τη δομή του eshop σας, δώστε μεγάλη βαρύτητα στη σωστή πρώτη κατασκευή των URLs. Εάν χρειαστεί κάποια στιγμή να κάνετε διορθώσεις ή αλλαγές, κάντε το πάντα με προσοχή και δημιουργήστε redirects (ανακατευθύνσεις) για να διατηρήσετε τη σύνδεση μεταξύ παλιών και νέων URLs – οτιδήποτε άλλο μπορεί να βλάψει την κατάταξη σας. Πιστέψτε με, αυτά τα βήματα, αν και φαινομενικά μικρά, έχουν τη δύναμη να συμβάλουν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο: μια ισχυρή, οργανικά φιλική παρουσία στο διαδίκτυο.

Σωστή δομή επικεφαλίδων για κορυφαία κατάταξη

Η δομή ενός eshop μπορεί να μοιάζει με ένα περίπλοκο παζλ, αλλά όταν πρόκειται για την επιτυχία σας στις μηχανές αναζήτησης, υπάρχουν ορισμένα θεμελιώδη βήματα που δεν πρέπει να παραβλέπονται. Ένα από τα πιο κρίσιμα; Η σωστή χρήση επικεφαλίδων. Και όχι, δεν μιλάμε απλώς για αισθητική ή ευθυγράμμιση με ένα σχεδιαστικό πρότυπο, αλλά για τη θεμελιώδη αρχή που καθοδηγεί τόσο τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους πελάτες σας. Σκεφτείτε την ιστοσελίδα σας σαν ένα διαδραστικό βιβλίο – κάθε επικεφαλίδα είναι ο χάρτης που δείχνει στους αναγνώστες πού να πάνε και τι θα βρουν, αλλά και στις μηχανές αναζήτησης πώς να ερμηνεύσουν την αξία του περιεχομένου σας.

Πάρτε για παράδειγμα την H1 – αυτή είναι η “αιχμή του δόρατος”. Είναι ο τίτλος, η πρώτη εντύπωση, και το κεντρικό μήνυμα της σελίδας σας. Φανταστείτε ότι έχετε ένα eshop που ειδικεύεται στα είδη γραφείου. Μια H1 όπως "Είδη Γραφείου που Καλύπτουν Κάθε σας Ανάγκη" δεν είναι μόνο περιγραφική· είναι και η υπόσχεση που κάνετε στον επισκέπτη. Από εκεί και πέρα, οι άλλες επικεφαλίδες – H2, H3 – λειτουργούν ως σταθμοί σε αυτό το ταξίδι, σπάζοντας το περιεχόμενο σε λογικά, εύκολα διαχειρίσιμα κομμάτια. Έτσι ο πελάτης σας, που ίσως ψάχνει συγκεκριμένα "Στυλό Gel" ή "Αρχειοθήκες", μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει χωρίς καμία ταλαιπωρία (και, ας είμαστε ειλικρινείς, χωρίς να βαρεθεί).

Οι επικεφαλίδες αυτές, βέβαια, δεν έχουν σημασία μόνο για τον χρήστη. Παίζουν τεράστιο ρόλο στο SEO (ναι, όλοι γνωρίζουμε ότι αγαπάμε το SEO!). Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν τις επικεφαλίδες για να “διαβάσουν” τη σελίδα σας, να καταλάβουν τη θεματολογία της και να την αξιολογήσουν. Μια χαοτική, άναρχη δομή μπορεί να τις δυσκολέψει – πράγμα που σημαίνει ότι η σελίδα σας μπορεί να μείνει πιο χαμηλά στα αποτελέσματα. Από την άλλη, μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική επικεφαλίδων όχι μόνο βελτιώνει την ορατότητα του περιεχομένου σας, αλλά δημιουργεί και την αίσθηση της αξιοπιστίας. Είναι σαν να λέτε: “Ξέρουμε τι κάνουμε εδώ. Εμπιστευτείτε μας.”

Ας το δούμε λίγο πιο πρακτικά. Αν η H1 είναι ο τίτλος του βιβλίου σας, τότε οι H2 θα μπορούσαν να είναι οι κύριες κατηγορίες του καταστήματός σας – κάτι σαν “Υλικά Γραφής”, “Αποθήκευση Εγγράφων” ή “Εξοπλισμός Γραφείου”. Οι H3, από την άλλη, μπαίνουν πιο βαθιά σε συγκεκριμένα προϊόντα. Κάτω από τη H2 “Υλικά Γραφής”, η H3 μπορεί να περιγράφει “Μαρκαδόρους Διαρκείας” ή “Στυλό Rollerball”. (Εδώ είναι που μπορείτε πραγματικά να πειραματιστείτε με το ύφος σας ώστε να κερδίσετε την προσοχή.)

Και κάτι ακόμη: το να βλέπει ο πελάτης σας αμέσως τι υπάρχει σε κάθε κατηγορία δεν είναι μόνο θέμα “ευκολίας χρήσης”. Είναι μια άσκηση εμπιστοσύνης. Αν κάποιος επισκέπτης χρειάζεται πχ. οικολογικά προϊόντα, θα εκτιμήσει που μπορεί να το καταλάβει με μία ματιά αντί να «σκάβει» μανιωδώς γι’ αυτό. Επιπλέον, από τη στιγμή που θα τον καθοδηγήσετε σωστά, οι πιθανότητες να διατηρήσει την περιήγηση ή να επιστρέψει στο μέλλον αυξάνονται δραματικά.

Στην τελική, μια στρατηγική επικεφαλίδων είναι κάτι παραπάνω από ένα εργαλείο SEO. Είναι η πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξετε ότι το eshop σας έχει οργανωμένο και φιλικό περιβάλλον, ότι προσφέρετε αληθινή αξία στους πελάτες και, εν τέλει, ότι καταλαβαίνετε τι ζητούν (και ίσως τι δεν ζητούν αλλά τελικά θέλουν). Με λίγη προσπάθεια και σχεδιασμό, όχι μόνο θα δείτε βελτίωση στις κατατάξεις σας, αλλά η αλλαγή θα γίνει αισθητή και στο χαμόγελο των πελατών σας. Στην εποχή της ψηφιακής προτεραιότητας, αυτό είναι ανεκτίμητο.

Ρωτήστε τον Βλαδίμηρο 

Μην Ανησυχείτε αν δεν είστε Ειδικοί στην Τεχνολογία 

Καταλαβαίνουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι δύσκολη. Γι' αυτό είμαι εδώ για να σας προσφέρω προσωπική υποστήριξη, φιλικά εργαλεία διαχείρισης και εξατομικευμένη εκπαίδευση. Μαζί, θα εξασφαλίσουμε ότι η ιστοσελίδα σας λειτουργεί άψογα και σας βοηθά να βρείτε νέους πελάτες.

Untitled design (4)_edited.jpg

Προσωπική Υποστήριξη 

Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω με ό,τι χρειάζεστε. Μαζί, θα διασφαλίσουμε ότι η ιστοσελίδα σας λειτουργεί όπως θέλετε και είναι εύκολη στη χρήση.

Laptop Keyboard

​Εκπαίδευση και Καθοδήγηση

Προσφέρω εξατομικευμένη εκπαίδευση και καθοδήγηση, για να κατανοήσετε πλήρως πώς να χρησιμοποιείτε όλα τα εργαλεία της ιστοσελίδας σας, δίνοντάς σας την αυτοπεποίθηση να τη διαχειρίζεστε αποτελεσματικά.

Προσαρμοσμένες Υπηρεσίες για Μεθοδική Ψηφιακή Ανάπτυξη

Επαγγελματική Ιστοσελίδα φτιαγμένη ειδικά για αυτό που προσφέρετε, με την προσωπική πινελιά του Βλαδίμηρου

Διαδικτυακό μάρκετινγκ που βασίζεται καθαρά στους στόχους, τις ανάγκες και το budget σας

Δημιουργούμε Έξυπνα Microbrands με Στόχο να Επικοινωνούν Αποτελεσματικά με το Κοινό-Στόχο

bottom of page